Slideshow image
Previous Next
Ενδαρθρικές, περιαρθρικές, τενόντιες εγχύσεις
 
Βοσινάκης Ιωάννης
Ορθοπαιδικός Βόλος

Πολλά μυοσκελετικά προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με εγχύσεις διαφόρων ουσιών, τόσο ως μόνη θεραπεία αλλά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέσα, όπως η φαρμακευτική αγωγή και οι φυσικοθεραπείες.

Για τις συχνές τενοντίτιδες οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και πρόσκαιρα μερικές φορές. Συχνά χρησιμοποιούνται μαζί με τοπικό αναισθητικό και για διαγνωστικούς λόγους. Το υαλουρονικό οξύ και τα αιμοπετάλια (PRP) μπορεί να προσφέρουν πιο μακροχρόνια ανακούφιση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Η κορτιζόνη μπορεί να βοηθήσει και σε σύνδρομα παγίδευσης περιφερικών νεύρων (καρπιαίου σωλήνα, ωλενίου ή κερκιδικού ν.) ή σε νευρώματα (πχ Morton).
Στην αρθρίτιδα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων, η κορτιζόνη έχει πλέον περιορισμένη χρήση. Εγχύσεις υαλουρονικού, μόνου ή μαζί με χονδροϊτίνη, έχει φανεί ότι ανακουφίζουν από τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως επιβραδύνουν την φθορά του αρθρικού χόνδρου, καθυστερώντας την εξέλιξη της αρθρίτιδας. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Συχνά (PRP) και υαλουρονικό χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, χωρίς να είναι όμως ακόμη βιβλιογραφικά πλήρως αποδεδειγμένη η ωφέλεια αυτού του συνδυασμού. Εγχύσεις μπορούν να γίνουν και στο ισχίο με ακτινοσκοπικό έλεγχο και υπό ήπια αναισθησία σε περιβάλλον χειρουργείου, καθώς είναι μια άρθρωση που βρίσκεται αρκετά βαθιά στο σώμα και δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Πρέπει να τονισθεί οτι η αρθρίτιδα στο τελικό στάδιο (4ο), όταν υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία ή/και νυχτερινός πόνος, αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά με αντικατάσταση της άρθρωσης (αρθροπλαστική) ή αρθρόδεση.

 

 

 

 

 

 



ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 33, Βόλος, TK 38221 | 2421032750, 6942212969, ivossinakis@gmail.com